Tips voor de autowinterstalling

Hoewel er in de herfst en zelfs winter mooie dagen zijn om te genieten van het rijden in een sportwagen, oldtimer of cabriolet kiezen veel auto-eigenaren van deze auto’s voor een winterstalling. Hierbij staan auto’s voor langere tijd achtereen stil en kan het zinnig zijn onderstaande tips in acht te nemen. De kans is dan het grootst dat een auto de lente erop zonder problemen uit zijn winterslaap komt.

De stallingsruimte

Om roestvorming tijdens de stalling tot een minimum te beperken, is een droge en geventileerde ruimte een vereiste. De meest ideale stallingsplek is daarbij ook vorstvrij en heeft een gereguleerde luchtvochtigheid.

Stukje rijden

Alvorens de motor van de auto maanden lang niet te starten, is het raadzaam het motorsysteem goed op bedrijfstemperatuur te laten komen, liefst door een wat langere rit. Hierdoor blijft er geen vocht achter in de motor en het uitlaatsysteem.

Benzinetank vol

Voorkom condens in de tank door de auto met een volle benzinetank weg te zetten. Kies voor een benzinesoort met een zo laag mogelijk ethanolgehalte, zoals BP Ultimate 98 of Shell V-Power. Ethanolhoudende benzine veroudert namelijk snel en trekt vocht aan.

Ramen open

Zet de ramen aan beide zijden van de auto een klein stukje open. Hiermee kan de binnenruimte van de auto ventileren en kan eventueel vocht wegtrekken.
Lubricating motorcycle chain with dedicated chain spray grease
Lubricating motorcycle chain with dedicated chain spray grease

Accu op druppellader

Breng wat vaseline aan op de accukabels en sluit de accu aan op een druppellader. Doordat de accu op deze wijze ‘pulserend’ wordt geladen, blijft deze in goede en opgeladen staat en start de motor na maanden stilstand zonder problemen.

Banden extra hard oppompen

Door de banden 0,5 – 1,0 bar harder dan normaal op te pompen worden ‘vierkante’ banden voorkomen. Daarnaast is het raadzaam een auto enkele malen per stallingsperiode van positie te rollen om zo de druk op de banden te wijzigen.

Handrem, koppeling- en rempedaal

Zet de auto niet op de handrem maar in de 1e versnelling of achteruit. Een langdurig aangetrokken handrem kan vast komen te zitten. Verder valt het te adviseren om tijdens de stalling zo nu en dan het rem- en koppelingspedaal in te trappen. Hiermee blijft het hydraulische systeem in beweging en wordt voorkomen dat zachte delen uitdrogen of vast gaan zitten.

Schoon en droog

Het spreekt voor zich, maar zet een auto extra goed schoongemaakt/gepoetst weg. Vergeet niet ook de binnenzijde goed te stofzuigen en te reinigen. Behandel een leren interieur met een geschikt onderhoudsmiddel en vervang eventueel het interieurfilter om schimmel in het filter te voorkomen.

Autohoes voor binnengebruik

Om een auto tijdens de stalling schoon en vrij van stof te houden, kan een indoor autohoes worden gebruikt. En goede autohoes voor binnen beschermt bovendien ook tegen kleine krassen/beschadigingen door bijvoorbeeld langslopen of huisdieren. DS COVERS biedt op het gebied van indoor autohoezen een ruime keuze.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan gerust contact met ons op.